کاوش موضوع شاهنامه طهماسبی
صفحه اصلی
شاهنامه طهماسبی
شاهنامهٔ تهماسبی یا شاهنامه شاهتهماسب یا شاهنامهٔ هوتون نسخهای گرانبها از شاهنامهٔ فردوسی متعلق به سدهٔ ۱۰ هجری قمری در دورهٔ صفوی است. این کتاب حدود ۷۶۰ برگ دارد و دربردارندهٔ ۲۵۸ صفحه نگارگری از افسانهها، اساطیر و داستانهای شاهنامه است که توسط برجستهترین نقاشان و خوشنویسان شاهنشاهی صفوی و به خط نستعلیق در تبریز تهیه شده است. تولید شاهنامهٔ تهماسبی به دستور شاه اسماعیل یکم، بنیانگذار دودمان صفوی، احتمالاً در سال ۹۲۸ ه.ق. — دو سال پیش از درگذشت شاه اسماعیل یکم — آغاز شده و نزدیک به دو دهه زمان برده است.
شاهنامهٔ تهماسبی پس از تکمیل، به سلطان سلیم دوم هدیه شد و تا سدهٔ ۱۹ میلادی در دربار عثمانی بود. از ۱۹۰۳ تا ۱۹۵۹ خانواده روتشیلد مالک کتاب بودند تا اینکه در ۱۹۵۹ آرتور هاتن آن را از روتشیلدها خرید. هاتن برای رهایی از بدهی مالیاتی، ۷۸ برگ از کتاب را به موزهٔ هنر متروپولیتن هدیه داد و پس از آنکه نتوانست با دولت ایران برای فروش کتاب به توافق برسد، بقیهٔ برگها را جداگانه به مجموعههای گوناگون فروخت. ۱۱۸ برگ از کتاب که تا پایان عمر هاتن در مجموعهٔ او باقی مانده بود، با تابلوی زن ۳ اثر ویلم دکونینگ معاوضه شد و اکنون در موزه هنرهای معاصر تهران قرار دارد.
این نسخهٔ شاهنامه یکی از گرانقیمتترین متنهای هنری جهان به شمار میرود و یک برگ مصور آن در ۲۰۱۹ به مبلغ ۱۳٫۸ میلیون دلار به فروش رسیده است.... بیشتر در ویکی پدیا